![]() |
|
Polski Support Voxalot Pomoc, porady i opinie o Voxalot w jezyku polskim. |
![]() |
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
![]() Mam konto we FREECONET i numerki z teleareny. Mam rowniez konta na VOIPDISCOUNT. Chce odbierac rzomowy z FREECONET a dzwonic przez VOIPDISCOUNT. Po skonfigurowaniu X-Lite jest wszystko ok - chodzi tak jak chce ale telefon TC-300 GSM VoIP nie dzwoni gdy ktos do mnie dzwoni na numerki z FREECONET. Ja moge dzwonic i rozmowy wychodzace ida przez VOIPDISCOUNT ale w druga strone z FREECONET nie. Moze mi ktos pomoc w rozwiazaniu mojego problemu ? Oczywsicie chodzi o konfiguracje na VOXALOT
Last edited by agatus; 06-28-2007 at 06:58 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() |
![]() Cześć, witamy na forum.
Jeśli chodzi o Twój problem, to telefon okazuje się być interesujący, a kłopoty które opisujesz wydają się co najmniej dziwne. Poniżej podsyłam ustawienia jakie powinieneś wprowadzić w telefonie: Moje nastawienia SIP TC-300: -MENU -WLAN -SIP setings Username: (numer VoXaLot) Password: hasło w VoXaLot Auth.Name: (numer VoXaLot) Display name: dowolne Domain name: (numer VoXaLot) lub numerVoXaLot@voxalot.com Local port: 5060 Proxy server: eu.voxalot.com Proxy port: 5060 Register server: voxalot.com Register port: 5060 Register period: 30 Outbound server: voxalot.com Outbound port: 5060 RTP audio port: 5010 RTP pkt. period: 20 Preferred codec: G.726-32 lub G.729 Daj znać czy to coś pomoże, jeśli nie może Andy coś podpowie, On posiada identyczny.
![]() |
#3 |
![]() Join Date: May 2007
![]() Pozdrawiam....
Narazie sytuacja jest nastepujaca. TC-300 jest fajna zabawka ale ma jakies problemy przy bezposredniej komunikacji z FreeConetem. Wyskakuje komunikat ze jest problem z regulami. Jestem juz umowiony na testy, czekam na uzgodnienie terminu. A teraz odnosnie VoXaLoTa. Wszystko dziala bez problemu :-) Aktualnie mam wgrany inny firmware Arcor D910.0.3.99c W tym firmweri sa troche inne nastawienia i niema kodeka 729: Moje nastawienia SIP TC-300: -MENU -WLAN -SIP setings Username: login w VoXaLoT Password: haslo w VoXaLoT Auth.Name: login w VoXaLoT Display name: login w VoXaLoT Domain name: eu.voxalot.com Local port: 5060 Proxy server: eu.voxalot.com Proxy port: 5060 Register server: eu.voxalot.com Register port: 5060 Register period: 30 Outbound server: eu.voxalot.com Outbound port: 5060 RTP audio port: 5010 RTP pkt. period: 20 Preferred codec: G.726-32 Najpierw ale musisz rozchodzic WiFi. Czy lapiesz jakis AP z wlaczonym DHCP serwerkiem? TC-300 mam zalogowany pod VoXaLoT. Betamax oraz innych operatorow podpialem pod VoXaLoT lacznie z Freeconetem. I smiga bez wiekszych problemow. Niektore nastawienia zdaja sie troche nielogiczne i tez mi chwile trwalo zanim wpadlem na dzialajaca konfiguracje. Przegladalem mase for na ktorych byly opisane konfiguracje pod roznych operatorow. Po dwoch dniach juz myslalem ze poprostu mam pecha i ze mam jakis uwalony egzemplarz :-) Ale spoko bez nerwow problem jest do rozwiazania. Jedynie z czym sie zawiodlem to zasieg jest troche skromny. Ale niema co sie dziwic, zabudowana antena i moce sa rzedu 100 az 200 razy mniejsze jak u komorek. Podobno mozna w jakis sposob nakonfigurowac kilka kont SIP na TC-300 ale narazie tego nierozgryzlem. Polecam ciekawe forum: IP-Phone-Forum - TC300/Twintel/DP-L10 telefone:t-one_tc300:start [IP-Phone-Forum Wiki] Pomimo ze jestem cieniutki jak zyletka z niemieckiego. Znalazlem tam sporo ciekawych informacji. Tam tez objawilem Firmwer Pirelli i Arcor. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
![]() Dzięiki Wam koledzy ARTLON oraz ANDY534
Wyprobowalem obydwie konfiguracje i nawet wgralem firmware Arcor D910.0.3.99c i nic z tego. W dalszym ciągu nie dzwoni mi telefon gdy ktos do mnie dzwoni na numerki z FREECONET a gdy ja dzwonie (w voxalot rozmowy wychodzace ida przez VOIPDISCOUNT) to moge sie dodzwonic i jestem slyszalny ale ja nic nie slysze. Moze pokopałem coś na VOXALOT |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Za malo podajesz informacji tak ja bede Ciebie nekal pytaniami.
Czy rownoczenie korzystasz z dwoch urzadzen Voip? Jezeli tak to spruboj to najpierw rozchodzic tylko na jednym urzadzeniu. Jezeli niemasz to przynajmniej na softfonie. Najlepiej aby to niebyl telefon WiFi. Z tego co piszesz to najbardziej to by pasowalo ze masz cos niewporzadku z kodekami. Najpierw bym zaczal od Voxalota z jednym pewnym operatorem ktory by bez problemu dzialal w obydwie strony. U mnie bez problemu dziala Actio. Musze sie przyznac ze z TC-300 to tez sie troche nameczylem zanim to zaczelo dzialac ale teraz sie zdaje ze wszystko jest proste. Przytym inne urzadzenia w wiekszosci przypadkow trybily z marszu. Podejrzewam ze u Ciebie przekrywa sie kilka problemow naraz. Z tego tytulu ze niemozna uzyskac systemowych informacji jak reaguje na Twoje kroki Voxalot tak trzeba wybrac rozwiazania najprostsze i ktore napewno beda dzialac az potem stopniowo uruchamiac kolejne opcje. Czy mozesz dzwonic przez Freeconet podlaczony do Voxalota? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
![]() Na Voxalot w zakładce PROVIDERS mam podpiętych: FREECONET i VOIPDICOUNT. "Oboje" są zarejestrowani i aktywni. W zakładce Dial plans mogę wybrać i jednego i drugiego provajdera ale mam ustawionego albo jednego albo drugiego. Jesli wybiore FREECONET to moge dzwonic przez niego i pokazuje numer dzwoniacego. Jesli wybiore VOIPDISCOUNT to wowczas tez dzwonie przez niego (za darmo) ale dla innych jestem slyszalny a sam nie slysze rozmowy. Nie bardzo chce zmieniac numerki z FRECCONET np. na ACTIO bo bo tam juz mam ich piięć i wolalbym korzystac z nich. T kombinacje to tylko dlatego ze za fREECONET przez VOIPDISCOUNT nie dzialaja darmowe rozmowy a co gorzsze nie da sie zadzwonic z TC-300 po skonfigurowaniu na TC-300 na FREECONET bo slychac tylko komunikat o braku reguly przekszalcenia numeru do postaci akceptowanej przez operatora. Pisales ze jestes umowiony na tesy. Ze mna juz robili testy gdzies we wtorek i do tej pory milczą.
Pobobuje jak radzisz rozchodzic Wi-Fi. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
![]() Jak ustawie w voxalot zeby rozmowy wychodzily przez FREECONET to wychodza lae tez ja jastem slyszalny ale ja nic nie slysze. Juz nie wiem co jest grane - trace cierpliwosc
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Spokojnie bez nerwow :-)
Ja tez podchodzilem do VoXaLoTa przynajmniej 4 razy i na dodatek niebylo polskiego forum. Z czym sie logujesz pod VoXaLoTa? Softfonem albo bramka? Numer ktory podepniesz pod FreeConet nastaw jako domyslny i tak to podwies pod VoXaLoTa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Junior Member
![]() Nie mam bramki - mam TC-300 i własny AP. Jak się loguje do voxalota x-lite to wszystko jest OK - mogę dzwonić jak chce czyli odbierac orzmowy z numerków FREECONET a dzwonić przez VOIPDISCOUNT ale mi nie o to chodzi zeby siedziec przy kompie i gadac przez mikrofon trzymajac sluchawki na uszach. Chce do tego uzywac TC-300. Jak zaloguje jedno i drugie to chodzi tylko x-lite a jak zaloguje tylko TC-300 to wogole nie chodzi
Numer podwiesilem i dalej to samo. Amoże coś trzeba zrobić pod freeconet? Może tam trzeba zarejestrować voxalota i cos poustawiać ? Last edited by agatus; 06-28-2007 at 01:55 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zle mnie zrozumiales. :-) Ja nienamawiam Ciebie to tego abys stale korzystal z softfonu. Mialem namysli tylko testy aby latwiej mozna bylo rozwiazac problem. Bo jezeli jedno trybi a drugie nie to problem bedzie w konkretnym urzadzeniu. Ale w przypadku ze niedziala jedno ani drugie tak problemu trzeba szukac gdzie indziej.
Wedlug mnie trzeba bedzie chwilke poczekac az przeprowadze testy na Freeconecie a potem moze bedziemy madrzejsi. Moze w logach wyjdzie jakis haczyk :-) |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
NTL Voip quality survey | trottm | Voxalot Support | 5 | 05-14-2007 06:42 AM |
Theoretically Voxalot could steal all our VoIP minutes | mgoebel | Voxalot Support | 6 | 04-16-2007 03:51 AM |
Not Registered for one week - Voxalot SIP Settings for VOIP Providers | cristojc | Voxalot Support | 2 | 09-17-2006 07:00 PM |
Newbie - but please be nice | Mallycat | Voxalot Support | 21 | 04-15-2006 07:50 AM |