Click Here To Visit SIP Broker  

Go Back   Voxalot / SIP Broker Support Forums > Voxalot Forums > Polski Support Voxalot

Polski Support Voxalot Pomoc, porady i opinie o Voxalot w jezyku polskim.

 
 
Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 02-03-2009, 03:21 PM   #1
kobrawerde
Junior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 10
Thanks: 2
Thanked 8 Times in 6 Posts
kobrawerde is on a distinguished road
Default PAP2T - konfiguracja pod Voxalot

Miałem pewne trudności z konfiguracją brakmi PAP2T pod Voxalot będąc za NAT-em sieć lokalna (router linksys Wrt54GL) ... (raz nie można było się połączyć z serwerem :-) innym razem brak głosu podczas dzwonienia raz po jednej raz po drugiej stronie ... troche to było denerwujące ... Ale już ustaliłem konfiguracje i podaje innym może się przyda ..jak narazie działa OK

info.jpg provisioning.jpg Regional 1.jpg Regional 2.jpg Regional 3.jpg

Last edited by kobrawerde; 02-18-2009 at 02:43 PM.
kobrawerde is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to kobrawerde For This Useful Post:
jozef (02-07-2009)
Unread 02-03-2009, 03:32 PM   #2
kobrawerde
Junior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 10
Thanks: 2
Thanked 8 Times in 6 Posts
kobrawerde is on a distinguished road
Default

Po resecie bramki do ustawień fabrycznych nie działał mi Voipdiscount dlatego żeby nie namęczyć się w ustawieniach ( a jest ich sporo )dokonałem tzw. ustawień automatycznych PROVISIONING pod operatora Freeconet . Jednak trzeba pamiętać iż po takim zabiegu należy wyłączyć potem prowisioning (NO) gdy będziemy konfigurować bramke pod innego operatora np. Voxalot.

Line 1 (voxalot) 1.jpg Line 1 (voxalot) 2.jpg Line 1 (voxalot) 3.jpg Sip 1.jpg SIP 2.jpg

Problem z dzwiękiem został rozwiązany ( w moim przypadku ) dodając na zakładce SIP .... server STUN - ( stun.xten.com ) i zaznaczając cztery opcje na YES ...co obrazuje ostatni screen. Niestety w ostatnim czasie znowu pojawiły się duże problemy z w/w serverem stun a co za tym idzie brakiem dźwięku w słuchawce podczas dzwonienie/odbierania tel. :-( ...ale nowy konfig rozwiązał sprawe ...przede wszystkim zmieniłem server stun na: stun.voxalot.com:3478 (3478 to port który trzeba przelierować na routerze pod naszą bramke) dalsze zmiany pod linkiem : SIP Broker Wiki : Inbound Calls Directly to your LinkSys or Sipura

Last edited by kobrawerde; 06-06-2009 at 03:18 PM.
kobrawerde is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to kobrawerde For This Useful Post:
jozef (02-07-2009)
Unread 02-03-2009, 03:53 PM   #3
kobrawerde
Junior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 10
Thanks: 2
Thanked 8 Times in 6 Posts
kobrawerde is on a distinguished road
Default

W moim przypadku bardzo ważne okazało się także zaznaczenie opcji : Symmetric NAT Handling... na ( NO ) w panelu Voxalot-a (Member Details)

system.jpg

Bramka jest skonfigurowana pod dwóch operatorów : Line2- Voipdiscount (bezpośrednio - brak możliwości odbierania połączeń PSTN (brak nr tel.) / Line1- Voxalot - z tym że przez Voxalota odbieram również nr tel. z ACTIO /Freeconet :-) ... jednak jak wiadomo jest ono sprytnie przekierowane na Voxalot-a ( przez MySipSwitch ) + nr. tel z ACTIO . Zaletą takiego rozwiązania to przypisany nr tel. do Voxalot-a :-) oraz utrzymanie na bramce PAP2T tzw. FreeDay ! z Voipdiscounta...wiadomo o co chodzi :-) Jak bedę miał więcej czasu wszystko opisze ...jeśli są chętni ? Tak naprawdę to muszę podziękować za dokształcenie JOZEF -owi pewnie spotkacie go gdzieś na forum np. Freeconet .

Ps. Na obu kontach LINE1 / LINE2 używam standartowego Dial Planu ....zapożyczonego z Freeconet :
(s3 xx|s3 xxx|112|9xx|9xxx|118xxx|[1-9]xxxxxx|0[1-9]x9xxx|020xxxx|[1-9]xxxxxxxx|0[1-9]xxxxxxxx|90[1-9]xxxxxxxx|2148[1-9]xxxxxxxx|02148[1-9]xxxxxxxx|00[1-9]xxxxx.|s4 xxxxxx.)

Jeśli ktoś ma kłopoty z szybkim wpisywaniem nr. tel. to można zwiększyć czas zmieniając w Dial Planie : s3 ( czyli 3 sekundy) na np. s5 ( 5 sekund ) czyli zwiększenie czasu na wpisanie kolejnej cyfry .

Ten link też będzie pomocny :
Setting up Linksys PAP2 - Voxalot FAQ

Last edited by kobrawerde; 02-18-2009 at 02:45 PM.
kobrawerde is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to kobrawerde For This Useful Post:
jozef (02-07-2009)
Unread 02-04-2009, 05:32 PM   #4
kobrawerde
Junior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 10
Thanks: 2
Thanked 8 Times in 6 Posts
kobrawerde is on a distinguished road
Default

Przydzielenie nr telefonu pod VOXALOT -a

W tej części postaram się opisać ( łopatologicznie ! tak jak trzeba było zrobić to mnie )- Przydzielenie NR Telefonu Do Voxalot-a - co wiąże się z dokladnymi opisami internetowej centralki : MySipSwitch (przekierowanie do Voxalot) oraz ustawień w panelu Voxalot (BASIC - konto darmowe) . Na samym początku musimy założyć konto w ACTIO ...aby otrzymać nr telefonu ( który przyjdzie w e-mailu) i posiadać konto w Voipdiscount ( lub pewnie inny betamax) wpisany później w voxalot-cie do rozmów wychodzących przez w/w operatora. Potem zakladamy konto w MySipSwitch : https://www.mysipswitch.com/ .. jak rozumiem konto w Voxalot-cie już mamy

Poniżej podaje ustawienia w MySipSwitch : Konfiguration/SIP providers ..klikamy na add new

Configuration.jpg edit actio1.jpg edit freeconet1.jpg

W nie całkiem widoczne pola wpisujemy:
From Header [optional]: ${fromname}<sip:${fromuriuser}@sip.mysipswitch.com >

Registraction Contact : sip:login z MySipSwitch@sip.mysipswitch.com

W polu Dial Plan :
exten = login z MySipSwitch,1,SwitchCall(,,888999@eu.voxalot.com,${fromname}<sip:${fromuriuser}@sip.mysipswitch.co m>); przekierowanie wywolania + prezentacja numeru
.................................................. ...........................................
info :
888999 - to mój przykładowy nr tel. ( login) w Voxalot ( tu wpisujesz własny ! )
eu.voxalot.com - to serwer Voxalot ale można tu wpisać nasz adres: IP/No-IP/DynDNS jeśli np. server voxalot-a zawiedzie :-)

Jeśli jednak chcemy mieć dwóch operatorów : Voxalot na : Line1 i na Line2 w bramce PAP2T i mieć możliwość żeby internetowa centralka MySipSwitch wybierała i odpowiednio przekierowywała wpisanych doń innych operatorów to wpisy powinny być nieco inne :
Przykład :
Bramka PAP2T na której mamy LINE1 : operator VOXALOT z nr tel. (loginem) : 555555 / LINE2 : operator VOXALOT z nr : 777777
Chcemy przekierować dwóch operatorów (actio1/freeconet1) na konto Voxalot-a z nr tel. 555555 i jednego (actio2) na Voxalota z nr tel. 777777 .... w takim przypadku wpisy powinny wyglądać następująco :
Operator:
actio1
................................................
Registration Contact : sip:actio1.888999@sip.mysipswitch.com
Dial Plan:
exten = actio1.888999,1,SwitchCall(,,555555@eu.voxalot.com ,${fromname}<sip:${fromuriuser}@sip.mysipswitch.co m>)
.................................................. .................................................. .................................................. .............
Operator:
actio2
.................................................. ...............
Registration Contact : sip:actio2.@sip.888999mysipswitch.com
Dial Plan :
exten = actio2.888999,1,SwitchCall(,,777777@eu.voxalot.com ,${fromname}<sip:${fromuriuser}@sip.mysipswitch.co m>)
.................................................. .................................................. .................................................. .................
Operator:
freeconet1
.................................................. ..................
Registration Contact : sip:freeconet1.888999@sip.mysipswitch.com
Dial Plan :
exten = freeconet1.888999,1,SwitchCall(,,555555@eu.voxalot .com,${fromname}<sip:${fromuriuser}@sip.mysipswitc h.com>)
.................................................. .................................................. .................................................. ..................

Last edited by kobrawerde; 06-06-2009 at 02:07 PM.
kobrawerde is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to kobrawerde For This Useful Post:
Andy534 (02-07-2009), jozef (02-07-2009)
Unread 02-04-2009, 05:54 PM   #5
kobrawerde
Junior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 10
Thanks: 2
Thanked 8 Times in 6 Posts
kobrawerde is on a distinguished road
Default

Ustawienia VOXALOT ...zakładka : Voice Service Providers (dodawanie nowego providera np. Voipdiscount)

Voice Service Providers (voipdiscount).jpg Member Details.jpg

Klikama na Add i wpisujemy dane z Voipdiscounta ( login (username) / hasło (password) )...rubryka :From User jest w opcjach zaawansowanych (Advanced Setting -ale nie jest wymagana ja mam wpisany nr. tel)
Następnie przechodzimy do zakladki : Smart Call (Dial Plans) i w panelu Smart Call List klikamy na Add .... w pola wpisujemy odpowiednie dane aby zadziałał Dial Plan (czyli pominięcie np przy wybieraniu 0048 itp.... ( do np voxalot/voipdiscount /SipBroker ...itd ):

Smart Call (Dial Plans).jpg voipdiscount dialplan 1.jpg voipdiscount dialplan 2.jpg

Jeśli pewne pola są słabo czytelne to podaje niżej dokładne wpisy:

Provider * :Voipdiscount

Priority* : 800
Pattern* : _00Z.
Replacement* : ${EXTEN}
ENUM Lookup : ${EXTEN:2}

.........................
Provider * :Voipdiscount

Priority* : 802
Pattern* : _0Z.
Replacement* : 0048${EXTEN:1}
ENUM Lookup : 48${EXTEN:1}

..............................
Provider * : Voxalot

Priority* : 2000
Pattern* : _Z.
Replacement* : ${EXTEN}
ENUM Lookup : ${EXTEN}

Last edited by kobrawerde; 02-19-2009 at 05:46 PM.
kobrawerde is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to kobrawerde For This Useful Post:
Andy534 (02-07-2009), jozef (02-07-2009)
Unread 02-05-2009, 08:34 PM   #6
kobrawerde
Junior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 10
Thanks: 2
Thanked 8 Times in 6 Posts
kobrawerde is on a distinguished road
Default

Teraz tylko jeszcze zakładka : Speed Dial ( szybkie wybieranie )..klikamy na Add i wpisujemy odpowiednie dane np. pod Voipdiscount

speed dial list.jpg Speed Dial edip via voipdiscount.jpg Speed Dial zegarynka blueface .jpg


Ps. Pomoc w napisaniu własnego Dial Planu można zneleźć na forum voxalot :

http://forum.voxalot.com/polski-supp...iall-plan.html

Bardzo przydatną funkcją ( przy pisaniu własnego DialPlanu ) w panelu :Smart Call List (Dial Plans) jest okienko : Dial Plan Test w które wpisujemy nr tel. a następnie klikamy na :Test Call ..po kilku sekundach na dole ukaże nam się wpis pokazujący z ktorego providera nasz nr tel. skorzystał i jaki ostatecznie (dzięki naszemu DialPlan-owi ) przybrał nr tzn czy np. tak jak chcieliśmy obcieło mu pierwsze dwie cyfry itp

Bramka PAP2T lepiej działa gdy ustawi się ją ze statycznym IP ( bez DHCP ...tak w bramce jak i w routerze - LAN )

Network config - Router.jpg Port forwarding.jpg

Dzięki i powodzenia przy konfigurowaniu własnego połączenia zwłaszcza z brameczką Linksys PAP2T

Dajcie znać jeśli komuś ta konfiguracja zadziałała ..... albo nie :-(

Last edited by kobrawerde; 02-28-2009 at 02:08 PM.
kobrawerde is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to kobrawerde For This Useful Post:
jozef (02-07-2009)
Unread 02-08-2009, 05:47 PM   #7
kobrawerde
Junior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 10
Thanks: 2
Thanked 8 Times in 6 Posts
kobrawerde is on a distinguished road
Default

Sprawdziłem jeszcze raz konfiguracje ...tym razem na Line 2 zamiast Voipdiscounta mam teraz drugie konto Voxalot-a ......wszystko działa OK według opisów z postów wyżej z tym że trzeba na Line 1 i Line 2 mieć ten sam port :5060 ..pewnie dlatego że Voipdiscount na takowym jest zarejestrowany .. inaczej mam sygnał zajętości.
Ps. Ostatnio miałem problemy z konfiguracją będąc za NAT-em ....efektem tego był brak dzwięku po jednej stronie podczas dzwonienie oczywiście nie było to częste ale denerwujące :-( ...pomógł nowy konfig a dokładniej inny server stun i zmienionych pare opcji szczegóły pod linkiem :

SIP Broker Wiki : Inbound Calls Directly to your LinkSys or Sipura

Teraz jak narazie wszystko OK :-)

Niestety dzisiaj na w/w konfiguracji voxalot + betamax .... ten drugi łapie : (FUP exceeded) :-( coś namieszali ale czy jest to wina Voxalota czy MySipSwitch ...a może Voipdiscounta ? pewnie niedługo się wyjaśni :-) narazie LIPA ...już jest rozwiązanie :-) ..wystarczy zmienić w ustawieniach bramki PAP2T ... opcje proxy : z eu.voxalot.com.... na : proxy01.eu1.voxalot.com

Last edited by kobrawerde; 06-27-2009 at 10:51 AM.
kobrawerde is offline   Reply With Quote
Unread 12-12-2009, 02:12 AM   #8
adalbertus
Junior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
adalbertus is on a distinguished road
Default nie działa :(

Hm, jak ja chciałbym mieć tę konfigurację za sobą. Niestety, w/w rozwiązanie nie zagrało. Opcja Actio->Voipdiscount nie działa, coś skopałem po drodze. Może złe wpisy w dialpanie, może potrzeba ustawić SIPSorcery w Voxalocie? Kurcze, nie wiem już sam help! Z Voxalota dzwonię, ale nie mogę odebrać i dodzwonić się na konto actio
W centralce mam tylko konto actio, w Voxalocie tylko Voipdiscount, papt2 ustawiony pod voxalota. Co jeszcze zrobić?
adalbertus is offline   Reply With Quote
Unread 12-18-2009, 09:08 PM   #9
kobrawerde
Junior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 10
Thanks: 2
Thanked 8 Times in 6 Posts
kobrawerde is on a distinguished road
Default

A masz wogóle konto na mysipswitch ? ...bo jak widze ostatnio zablokowali rejestracje :-( apropo ja już nie siedze w bramce PAP2T ... przeszedłem na Fritza ..dokładnie Fritz Box Fon to jedna ze starszych wersji tej bramki voip . Jednak musze powiedzieć iż działa super i ma w sobie centralke + możliwość konfiguracji do 10 kont tel. voip. Działa tak sprawnie że już zapomniałem o zewnętrznych konfiguracjach różnych centralek np . mysipswitch / voxalot . Jeśli chcesz mogę ci odstąpić konto na mysipswitch które i tak nie używam ...jakby co to pisz na PW / e-mail
Pozdrawiam !

Last edited by kobrawerde; 12-18-2009 at 09:16 PM.
kobrawerde is offline   Reply With Quote
Unread 12-19-2009, 07:05 AM   #10
Mark0
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mark0 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by kobrawerde View Post
A masz wogóle konto na mysipswitch ? ...bo jak widze ostatnio zablokowali rejestracje :-( apropo ja już nie siedze w bramce PAP2T ... przeszedłem na Fritza ..dokładnie Fritz Box Fon to jedna ze starszych wersji tej bramki voip . Jednak musze powiedzieć iż działa super i ma w sobie centralke + możliwość konfiguracji do 10 kont tel. voip. Działa tak sprawnie że już zapomniałem o zewnętrznych konfiguracjach różnych centralek np . mysipswitch / voxalot . Jeśli chcesz mogę ci odstąpić konto na mysipswitch które i tak nie używam ...jakby co to pisz na PW / e-mail
Pozdrawiam !
Witam Cię,

Rzeczywiście wyłaczyłeś się z tych spraw i nie jesteś na bieżaco.
Niestety Mysipswitch już nie pracuje i konta tam istniejace nie działają a dla mnie zamiennik Sipsorcery jakoś opornie działa (tzn. mam problemy z odpowiednim przekierowaniem i dialplanem). Fachowcem od tych spraw był Jozef ale coś bardzo długo się nie odzywa.
Apropo Fritza, masz wersję niemiecką czy angielską, być może też pozegnam się z Linksysem WRT54gp2, choć to dobra i funkcjonalna bramka i router.

Pozdrawiam przedświątecznie
mark0
Mark0 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Voxalot and Sipura/ATA Tutorial: A Comprehensive Walkthrough ctylor Voxalot General 5 04-28-2010 12:52 AM
Dlaczego usunięto stronę: PAP2T - konfiguracja pod Voxalot jozef Polski Support Voxalot 2 02-17-2009 09:13 AM
New user problems with Call Connection Rules bdlhome Voxalot Support 12 09-10-2008 02:19 AM
PAP2T and Voxalot Sangi Voxalot Support 4 07-23-2008 12:51 PM
Newbie - but please be nice Mallycat Voxalot Support 21 04-15-2006 07:50 AM


All times are GMT. The time now is 03:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.