Click Here To Visit SIP Broker  

Go Back   Voxalot / SIP Broker Support Forums > Voxalot Forums > Polski Support Voxalot

Polski Support Voxalot Pomoc, porady i opinie o Voxalot w jezyku polskim.

 
 
Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 12-04-2007, 01:57 PM   #1
sbyh
Junior Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sbyh is on a distinguished road
Default ustawienia konta

Witam wszystkich,
zaznaczam, że dopiero zaczynam raczkować w temacie voip, dlatego z góry przepraszam za wszelkie"poślizgi".Problem którym chcę się podzielić to fakt, iż po dwudziestu sekundach od uzyskania połączenia z wybranym nr łączność zostaje przerwana, chociaż mój aparat w dalszym ciągu liczy czas połączenia. Dzieje się to tak w softfonie jak i tc 300 do którego przypisałem konto z voxalot'a. Konta z których korzystam (tlenofon,voipdiscount, easycall) samodzielnie funkcjonują bez żadnych problemów tak w tc 300 jak i w x-lite. Połączenie przez voxalot'a zostaje zainicjowane, ja i mój rozmówca mamy dwadzieścia sekund na rozmowę po czym ja "słyszę ciszę" a mój rozmówca odczytuje informację o odrzuceniu połącznia. Dokonywałem zmian czasu odnowienia połączenia, nie tylko w zakresie wskazywanym na forum tzn. 30-60 s, ale i dłuższych oraz krótszych, bez efektów, również próbowałem zmieniać serwer, to także nie przyniosło efektów. Podobny problem miał mój kolega , również zarejestrowany w voxalot'cie, jeszcze przed udostępnieniem wersji komercyjnej, gdy dzwoniąc do mnie był rozłączony po kilkunastu sekundach, ale to się skończyło po przejściu na serwer europejski. Ja wypróbowałem wszystkie warianty i nic sie nie zmieniło. Wszystko konfigurowałem zgodnie ze wskazówkami dostępnymi na forum i myślę, że jest dobrze skoro mogę się dodzwonić, i to przez wskazanych w dialplanie operatorów, do wybranych abonentów ale gdzieś utknął diabeł i nie potrafię go usunąć. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Tu z tego miejsca chciłabym podziękować Andy'emu, bez którego pomocy długo jeszcze oglądałbym swojego tc 300, zastanawiając się o co w tym ustrojstwie chodzi.Ogromne dzięki.Dla porządku dodam,że korzystam na razie z konta basic i po pomyślnym zakończenie pierwszego etapu rozszyfrowywania niuansów dzwonienia po voxalot'cie zmienię je na premium. Z góry dziękuję wszystkim , którzy zechcą mi pomóc.
sbyh is offline   Reply With Quote
Unread 12-07-2007, 11:52 AM   #2
Andy534
 
Andy534's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Bratislava
Posts: 28
Thanks: 5
Thanked 4 Times in 3 Posts
Andy534 is on a distinguished road
Default

Sbyhu,

postaram sie Tobie czesciowo odpowiedziec na forum, byc moze to sie przyda dla pozostalych.
Problem z zerwaniem polaczenia moze powstawac w tym przypadku jezeli na Voxalocie przy podlaczonym operatorze zaznaczysz SIP register "YES" wtenczas jezeli bedzie druga osoba przez te same konto komunikowac przez SoftFon moze dochodzic do zerwania polaczenia. Podobnie moze sytuacja wygladac w odwrotna strone. Dlatego rozwiazaniem moze byc podpiecie SoftFonu pod te same konto na Voxalocie.
__________________
Work - Gigaset C450 IP, Linksys 942 soft 6.1.3(a)
Home - Fritz!Box 7050, TC-300 GSM / WiFi, Linksys 942
VoXaLot, FreeConet, MySipSwitch, Betamax
Andy534 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT. The time now is 02:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.