Click Here To Visit SIP Broker  

Go Back   Voxalot / SIP Broker Support Forums > Voxalot Forums > Polski Support Voxalot

Polski Support Voxalot Pomoc, porady i opinie o Voxalot w jezyku polskim.

 
 
Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 07-23-2007, 08:31 PM   #1
depablo
Junior Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
depablo is on a distinguished road
Default Proxy

Czy Voxalot może działać jako proxy (pośredniczy w przesyłaniu informacji)? Czy tylko inicjuje połączenie ze zdefiniowanym operatorem i sam nie bierze udziału w dalszej komunikacji?

Pozdrawiam
depablo is offline   Reply With Quote
Unread 07-24-2007, 07:26 AM   #2
Andy534
 
Andy534's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Bratislava
Posts: 28
Thanks: 5
Thanked 4 Times in 3 Posts
Andy534 is on a distinguished road
Default

Quote:
Czy Voxalot może działać jako proxy (pośredniczy w przesyłaniu informacji)?
Niewiem jakie informacje masz na mysli?
VoXaLoT pracuje na protokole SIP. Z tego wynika ze jest to serwer posredniczacy przez ktory przebiegaja tylko inicjalizaczne data odnosnie polaczenia VOIP a sam glos jest transmitowany bezposrednio P2P miedzy koncowymi uczestnikami rozmowy.
Jedna z zalet tego rozwiazania jest wirtualizcja wielu SIP kont (wirtualna centrala) z tym samym obsluga kilku kont przez urzadzenia z przeddefiniowanym jednym SIP kontem.
__________________
Work - Gigaset C450 IP, Linksys 942 soft 6.1.3(a)
Home - Fritz!Box 7050, TC-300 GSM / WiFi, Linksys 942
VoXaLot, FreeConet, MySipSwitch, Betamax
Andy534 is offline   Reply With Quote
Unread 07-24-2007, 11:56 AM   #3
depablo
Junior Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
depablo is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Andy534 View Post
Niewiem jakie informacje masz na mysli?
Oczywiście głos.

Quote:
Originally Posted by Andy534 View Post
VoXaLoT pracuje na protokole SIP. Z tego wynika ze jest to serwer posredniczacy przez ktory przebiegaja tylko inicjalizaczne data odnosnie polaczenia VOIP a sam glos jest transmitowany bezposrednio P2P miedzy koncowymi uczestnikami rozmowy.
Aha, czyli jeśli mam na przykład ping do betamaxa rzędu 300ms, a do voxalota około 60ms to konfiguracja konta betamax w voxalocie na nic się nie zda. Nie poprawi to jakości rozmowy. Dobrze rozumiem?

Pozdrawiam
Paweł
depablo is offline   Reply With Quote
Unread 07-24-2007, 12:16 PM   #4
Andy534
 
Andy534's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Bratislava
Posts: 28
Thanks: 5
Thanked 4 Times in 3 Posts
Andy534 is on a distinguished road
Default

Wlasciwie sam sobie odpowiedziales na zadane pytanie.
Wartosc pingu na serwer Betamaxa albo VoXaLoTa niema wiekszego wplywu na jakos prowadzonej rozmowy.
Glownie zalezy od uzytego kodeka przy komunikacji oraz jakosci lacza bezposrednio miedzy dwoma urzadzeniami przez ktore jest prowadzona rozmowa (po trasie dzwieku) w najslabszym punktcie.
Jezeli zauwazasz jakas roznice w jakosci rozmow to byc moze jest to zwiazane ze serwerki wymuszaja inne kodeki do rozmow. Niejestem tego pewien, sa to tylko moje przypuszczenia. Osobiscie tego nietestowalem.
__________________
Work - Gigaset C450 IP, Linksys 942 soft 6.1.3(a)
Home - Fritz!Box 7050, TC-300 GSM / WiFi, Linksys 942
VoXaLot, FreeConet, MySipSwitch, Betamax
Andy534 is offline   Reply With Quote
Unread 07-26-2007, 12:13 PM   #5
artlon
 
artlon's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: London, UK - Wloclawek, PL
Posts: 15
Thanks: 4
Thanked 5 Times in 4 Posts
artlon is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to artlon
Default

Jeśli chodzi o zasadę działania Voxalot, to jest ona dość prosta. Serwer Voxalot, jest jak napisałeś, pewnego rodzaju Proxy, między Tobą a operatorem.
Twoja bramka lub softphone łączy się bezpośrednio tylko i wyłącznie z serwerem Voxalot. Ten natomiast nawiązuje połączenie z podpiętym pod konto operatorem i pośredniczy w rozmowie. Tak więc ma pośrednio wpływ na pingi, tzn. nie wiem czy będzie zasadnicza różnica w połączeniu ale jeśli masz 60ms do Voxalot, to rzeczywista wartość będzie wynosić 60ms plus to co ma serwer Voxalot do np. Betamaxa.
__________________
artlon is offline   Reply With Quote
Unread 07-26-2007, 08:10 PM   #6
Andy534
 
Andy534's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Bratislava
Posts: 28
Thanks: 5
Thanked 4 Times in 3 Posts
Andy534 is on a distinguished road
Default

Wedlug mnie to SIP serwer bym przyrownal do DNS serwerka. Sam ping niczego niespecyfikuje tylko moze pomoc diagnostykowac niektore zachowania.
Uwazam ze wartosc pingu w strone SIP serwerkow niema wiekszego znaczenia najwazniejsze aby niegubily sie pakiety. Tutaj przebiegaja tylko informacje o obsludze polaczenia VOIP a rozmowa przebiega na innym porcie i zazwyczaj po innej trasie P2P - RTP, (teoretycznie po najkrotszej albo najszybszej to niejestem pewien) miedzy wezlami. To czy telefon zadzwoni za 30ms albo 300ms to niema wiekszego znaczenia. Najwazniejsze aby po tej trasie po ktorej przebiega konkretna rozmowa niebylo jakies waskie gardlo (przeciazone lacze albo slabej jakosci ze strata pakietow).
Wikipedia - SIP
PCkurier - SIP
__________________
Work - Gigaset C450 IP, Linksys 942 soft 6.1.3(a)
Home - Fritz!Box 7050, TC-300 GSM / WiFi, Linksys 942
VoXaLot, FreeConet, MySipSwitch, Betamax
Andy534 is offline   Reply With Quote
Unread 07-31-2007, 10:39 PM   #7
tomek
Junior Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
tomek is on a distinguished road
Default

Oczywiście Panowie macie rację obaj. Temat jest poruszany w wątku http://forum.voxalot.com/voxalot-sup...s-voxalot.html i jeszcze w paru innych. Wynika z niego, że w idealnym przypadku pakiety SIP wędrują przez serwer Voxalot, natomiast pakiety RTP (audio) wędrują pomiędzy rozmówcami. Aby dać Voxalotowi szansę zadziałać w powyższy sposób należy.
1) Ustawić "Symmetric NAT Handling" jako NO,
2) w Voice Service Providers przy danych konkretnego operatora ustawić "Optimize Audio Path" jako "Yes".
Jeśli udaje się nawiązać połączenie, to jest szansa, że pakiety RTP biegną wprost pomiędzy ATA rozmówców. Ale niestety, z tego co na razie piszą wynika, że nie zawsze jeszcze działa to tak, jak byśmy chcieli (czyli bez pośredniczącego proxy). W niektórych przypadkach było konieczne na przykład dwukrotne przyciśnięcie przycisku Hold w telefonie.
Połączenie za pośrednictwem proxy Voxalota jest za to niezawodne - w przeciwieństwie np. do FCN (który chyba nie ma problemów z bezpośrednim łączeniem), zapewnia konwersję pomiędzy różnymi kodekami.

Last edited by tomek; 07-31-2007 at 11:02 PM. Reason: uzupełnienie
tomek is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Provider with Outbound Proxy? MrHatken Voxalot Support 14 03-07-2008 05:02 AM
Voxalot Outbound Proxy? richard99 Voxalot Support 0 03-15-2007 08:16 AM
Proxy out jmstosch Voxalot Support 18 09-30-2006 07:44 AM
outbound proxy setting for voxalot yousuftariq Voxalot Support 0 07-13-2006 06:19 PM
407 Proxy Authentication Required morta11 Voxalot Support 0 05-28-2006 10:06 AM


All times are GMT. The time now is 09:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.