Click Here To Visit SIP Broker  

Go Back   Voxalot / SIP Broker Support Forums > Voxalot Forums > Polski Support Voxalot

Polski Support Voxalot Pomoc, porady i opinie o Voxalot w jezyku polskim.

 
 
Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 06-27-2007, 02:06 PM   #1
agatus
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 10
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
agatus is on a distinguished road
Default [Hardware]Konfiguracja telefonu TC-300 GSM VoIP

Mam konto we FREECONET i numerki z teleareny. Mam rowniez konta na VOIPDISCOUNT. Chce odbierac rzomowy z FREECONET a dzwonic przez VOIPDISCOUNT. Po skonfigurowaniu X-Lite jest wszystko ok - chodzi tak jak chce ale telefon TC-300 GSM VoIP nie dzwoni gdy ktos do mnie dzwoni na numerki z FREECONET. Ja moge dzwonic i rozmowy wychodzace ida przez VOIPDISCOUNT ale w druga strone z FREECONET nie. Moze mi ktos pomoc w rozwiazaniu mojego problemu ? Oczywsicie chodzi o konfiguracje na VOXALOT

Last edited by agatus; 06-28-2007 at 06:58 AM.
agatus is offline   Reply With Quote
Unread 06-27-2007, 07:38 PM   #2
artlon
 
artlon's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: London, UK - Wloclawek, PL
Posts: 15
Thanks: 4
Thanked 5 Times in 4 Posts
artlon is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to artlon
Default

Cześć, witamy na forum.

Jeśli chodzi o Twój problem, to telefon okazuje się być interesujący, a kłopoty które opisujesz wydają się co najmniej dziwne.
Poniżej podsyłam ustawienia jakie powinieneś wprowadzić w telefonie:

Moje nastawienia SIP TC-300:
-MENU
-WLAN
-SIP setings
Username: (numer VoXaLot)
Password: hasło w VoXaLot
Auth.Name: (numer VoXaLot)
Display name: dowolne
Domain name: (numer VoXaLot) lub numerVoXaLot@voxalot.com
Local port: 5060
Proxy server: eu.voxalot.com
Proxy port: 5060
Register server: voxalot.com
Register port: 5060
Register period: 30
Outbound server: voxalot.com
Outbound port: 5060
RTP audio port: 5010
RTP pkt. period: 20
Preferred codec: G.726-32 lub G.729

Daj znać czy to coś pomoże, jeśli nie może Andy coś podpowie, On posiada identyczny.
__________________
artlon is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to artlon For This Useful Post:
agatus (06-29-2007)
Unread 06-27-2007, 08:11 PM   #3
Andy534
 
Andy534's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Bratislava
Posts: 28
Thanks: 5
Thanked 4 Times in 3 Posts
Andy534 is on a distinguished road
Default

Pozdrawiam....
Narazie sytuacja jest nastepujaca.
TC-300 jest fajna zabawka ale ma jakies problemy przy bezposredniej komunikacji z FreeConetem.
Wyskakuje komunikat ze jest problem z regulami.
Jestem juz umowiony na testy, czekam na uzgodnienie terminu.

A teraz odnosnie VoXaLoTa.
Wszystko dziala bez problemu :-)
Aktualnie mam wgrany inny firmware
Arcor D910.0.3.99c
W tym firmweri sa troche inne nastawienia i niema kodeka 729:
Moje nastawienia SIP TC-300:

-MENU
-WLAN
-SIP setings
Username: login w VoXaLoT
Password: haslo w VoXaLoT
Auth.Name: login w VoXaLoT
Display name: login w VoXaLoT
Domain name: eu.voxalot.com
Local port: 5060
Proxy server: eu.voxalot.com
Proxy port: 5060
Register server: eu.voxalot.com
Register port: 5060
Register period: 30
Outbound server: eu.voxalot.com
Outbound port: 5060
RTP audio port: 5010
RTP pkt. period: 20
Preferred codec: G.726-32

Najpierw ale musisz rozchodzic WiFi.
Czy lapiesz jakis AP z wlaczonym DHCP serwerkiem?

TC-300 mam zalogowany pod VoXaLoT.
Betamax oraz innych operatorow podpialem pod VoXaLoT lacznie z Freeconetem.
I smiga bez wiekszych problemow.
Niektore nastawienia zdaja sie troche nielogiczne i tez mi chwile trwalo zanim wpadlem na dzialajaca konfiguracje.
Przegladalem mase for na ktorych byly opisane konfiguracje pod roznych operatorow.
Po dwoch dniach juz myslalem ze poprostu mam pecha i ze mam jakis uwalony egzemplarz :-)
Ale spoko bez nerwow problem jest do rozwiazania.
Jedynie z czym sie zawiodlem to zasieg jest troche skromny.
Ale niema co sie dziwic, zabudowana antena i moce sa rzedu 100 az 200 razy mniejsze jak u komorek.

Podobno mozna w jakis sposob nakonfigurowac kilka kont SIP na TC-300 ale narazie tego nierozgryzlem.

Polecam ciekawe forum:
IP-Phone-Forum - TC300/Twintel/DP-L10

telefone:t-one_tc300:start [IP-Phone-Forum Wiki]
Pomimo ze jestem cieniutki jak zyletka z niemieckiego.
Znalazlem tam sporo ciekawych informacji.
Tam tez objawilem Firmwer Pirelli i Arcor.
Andy534 is offline   Reply With Quote
Unread 06-28-2007, 06:58 AM   #4
agatus
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 10
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
agatus is on a distinguished road
Default Dzięki

Dzięiki Wam koledzy ARTLON oraz ANDY534

Wyprobowalem obydwie konfiguracje i nawet wgralem firmware
Arcor D910.0.3.99c i nic z tego. W dalszym ciągu nie dzwoni mi telefon gdy ktos do mnie dzwoni na numerki z FREECONET a gdy ja dzwonie (w voxalot rozmowy wychodzace ida przez VOIPDISCOUNT) to moge sie dodzwonic i jestem slyszalny ale ja nic nie slysze. Moze pokopałem coś na VOXALOT
agatus is offline   Reply With Quote
Unread 06-28-2007, 08:00 AM   #5
Andy534
 
Andy534's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Bratislava
Posts: 28
Thanks: 5
Thanked 4 Times in 3 Posts
Andy534 is on a distinguished road
Default

Za malo podajesz informacji tak ja bede Ciebie nekal pytaniami.
Czy rownoczenie korzystasz z dwoch urzadzen Voip?
Jezeli tak to spruboj to najpierw rozchodzic tylko na jednym urzadzeniu. Jezeli niemasz to przynajmniej na softfonie. Najlepiej aby to niebyl telefon WiFi.
Z tego co piszesz to najbardziej to by pasowalo ze masz cos niewporzadku z kodekami.
Najpierw bym zaczal od Voxalota z jednym pewnym operatorem ktory by bez problemu dzialal w obydwie strony.
U mnie bez problemu dziala Actio.
Musze sie przyznac ze z TC-300 to tez sie troche nameczylem zanim to zaczelo dzialac ale teraz sie zdaje ze wszystko jest proste. Przytym inne urzadzenia w wiekszosci przypadkow trybily z marszu.
Podejrzewam ze u Ciebie przekrywa sie kilka problemow naraz. Z tego tytulu ze niemozna uzyskac systemowych informacji jak reaguje na Twoje kroki Voxalot tak trzeba wybrac rozwiazania najprostsze i ktore napewno beda dzialac az potem stopniowo uruchamiac kolejne opcje.
Czy mozesz dzwonic przez Freeconet podlaczony do Voxalota?
Andy534 is offline   Reply With Quote
Unread 06-28-2007, 10:11 AM   #6
agatus
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 10
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
agatus is on a distinguished road
Default

Na Voxalot w zakładce PROVIDERS mam podpiętych: FREECONET i VOIPDICOUNT. "Oboje" są zarejestrowani i aktywni. W zakładce Dial plans mogę wybrać i jednego i drugiego provajdera ale mam ustawionego albo jednego albo drugiego. Jesli wybiore FREECONET to moge dzwonic przez niego i pokazuje numer dzwoniacego. Jesli wybiore VOIPDISCOUNT to wowczas tez dzwonie przez niego (za darmo) ale dla innych jestem slyszalny a sam nie slysze rozmowy. Nie bardzo chce zmieniac numerki z FRECCONET np. na ACTIO bo bo tam juz mam ich piięć i wolalbym korzystac z nich. T kombinacje to tylko dlatego ze za fREECONET przez VOIPDISCOUNT nie dzialaja darmowe rozmowy a co gorzsze nie da sie zadzwonic z TC-300 po skonfigurowaniu na TC-300 na FREECONET bo slychac tylko komunikat o braku reguly przekszalcenia numeru do postaci akceptowanej przez operatora. Pisales ze jestes umowiony na tesy. Ze mna juz robili testy gdzies we wtorek i do tej pory milczą.
Pobobuje jak radzisz rozchodzic Wi-Fi. Pozdrawiam
agatus is offline   Reply With Quote
Unread 06-28-2007, 11:21 AM   #7
agatus
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 10
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
agatus is on a distinguished road
Default

Jak ustawie w voxalot zeby rozmowy wychodzily przez FREECONET to wychodza lae tez ja jastem slyszalny ale ja nic nie slysze. Juz nie wiem co jest grane - trace cierpliwosc
agatus is offline   Reply With Quote
Unread 06-28-2007, 01:16 PM   #8
Andy534
 
Andy534's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Bratislava
Posts: 28
Thanks: 5
Thanked 4 Times in 3 Posts
Andy534 is on a distinguished road
Default

Spokojnie bez nerwow :-)
Ja tez podchodzilem do VoXaLoTa przynajmniej 4 razy i na dodatek niebylo polskiego forum.
Z czym sie logujesz pod VoXaLoTa?
Softfonem albo bramka?
Numer ktory podepniesz pod FreeConet nastaw jako domyslny i tak to podwies pod VoXaLoTa.
Andy534 is offline   Reply With Quote
Unread 06-28-2007, 01:49 PM   #9
agatus
Junior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 10
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
agatus is on a distinguished road
Default

Nie mam bramki - mam TC-300 i własny AP. Jak się loguje do voxalota x-lite to wszystko jest OK - mogę dzwonić jak chce czyli odbierac orzmowy z numerków FREECONET a dzwonić przez VOIPDISCOUNT ale mi nie o to chodzi zeby siedziec przy kompie i gadac przez mikrofon trzymajac sluchawki na uszach. Chce do tego uzywac TC-300. Jak zaloguje jedno i drugie to chodzi tylko x-lite a jak zaloguje tylko TC-300 to wogole nie chodzi

Numer podwiesilem i dalej to samo. Amoże coś trzeba zrobić pod freeconet? Może tam trzeba zarejestrować voxalota i cos poustawiać ?

Last edited by agatus; 06-28-2007 at 01:55 PM.
agatus is offline   Reply With Quote
Unread 06-28-2007, 02:04 PM   #10
Andy534
 
Andy534's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Bratislava
Posts: 28
Thanks: 5
Thanked 4 Times in 3 Posts
Andy534 is on a distinguished road
Default

Zle mnie zrozumiales. :-) Ja nienamawiam Ciebie to tego abys stale korzystal z softfonu. Mialem namysli tylko testy aby latwiej mozna bylo rozwiazac problem. Bo jezeli jedno trybi a drugie nie to problem bedzie w konkretnym urzadzeniu. Ale w przypadku ze niedziala jedno ani drugie tak problemu trzeba szukac gdzie indziej.
Wedlug mnie trzeba bedzie chwilke poczekac az przeprowadze testy na Freeconecie a potem moze bedziemy madrzejsi.
Moze w logach wyjdzie jakis haczyk :-)
Andy534 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NTL Voip quality survey trottm Voxalot Support 5 05-14-2007 06:42 AM
Theoretically Voxalot could steal all our VoIP minutes mgoebel Voxalot Support 6 04-16-2007 03:51 AM
Not Registered for one week - Voxalot SIP Settings for VOIP Providers cristojc Voxalot Support 2 09-17-2006 07:00 PM
Newbie - but please be nice Mallycat Voxalot Support 21 04-15-2006 07:50 AM


All times are GMT. The time now is 03:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.