Voxalot / SIP Broker Support Forums

Voxalot / SIP Broker Support Forums (http://forum.sipbroker.com/index.php)
-   Polski Support Voxalot (http://forum.sipbroker.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   ustawienia konta (http://forum.sipbroker.com/showthread.php?t=2622)

sbyh 12-04-2007 01:57 PM

ustawienia konta
 
Witam wszystkich,
zaznaczam, że dopiero zaczynam raczkować w temacie voip, dlatego z góry przepraszam za wszelkie"poślizgi".Problem którym chcę się podzielić to fakt, iż po dwudziestu sekundach od uzyskania połączenia z wybranym nr łączność zostaje przerwana, chociaż mój aparat w dalszym ciągu liczy czas połączenia. Dzieje się to tak w softfonie jak i tc 300 do którego przypisałem konto z voxalot'a. Konta z których korzystam (tlenofon,voipdiscount, easycall) samodzielnie funkcjonują bez żadnych problemów tak w tc 300 jak i w x-lite. Połączenie przez voxalot'a zostaje zainicjowane, ja i mój rozmówca mamy dwadzieścia sekund na rozmowę po czym ja "słyszę ciszę" a mój rozmówca odczytuje informację o odrzuceniu połącznia. Dokonywałem zmian czasu odnowienia połączenia, nie tylko w zakresie wskazywanym na forum tzn. 30-60 s, ale i dłuższych oraz krótszych, bez efektów, również próbowałem zmieniać serwer, to także nie przyniosło efektów. Podobny problem miał mój kolega , również zarejestrowany w voxalot'cie, jeszcze przed udostępnieniem wersji komercyjnej, gdy dzwoniąc do mnie był rozłączony po kilkunastu sekundach, ale to się skończyło po przejściu na serwer europejski. Ja wypróbowałem wszystkie warianty i nic sie nie zmieniło. Wszystko konfigurowałem zgodnie ze wskazówkami dostępnymi na forum i myślę, że jest dobrze skoro mogę się dodzwonić, i to przez wskazanych w dialplanie operatorów, do wybranych abonentów ale gdzieś utknął diabeł i nie potrafię go usunąć. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Tu z tego miejsca chciłabym podziękować Andy'emu, bez którego pomocy długo jeszcze oglądałbym swojego tc 300, zastanawiając się o co w tym ustrojstwie chodzi.Ogromne dzięki.Dla porządku dodam,że korzystam na razie z konta basic i po pomyślnym zakończenie pierwszego etapu rozszyfrowywania niuansów dzwonienia po voxalot'cie zmienię je na premium. Z góry dziękuję wszystkim , którzy zechcą mi pomóc.

Andy534 12-07-2007 11:52 AM

Sbyhu,

postaram sie Tobie czesciowo odpowiedziec na forum, byc moze to sie przyda dla pozostalych.
Problem z zerwaniem polaczenia moze powstawac w tym przypadku jezeli na Voxalocie przy podlaczonym operatorze zaznaczysz SIP register "YES" wtenczas jezeli bedzie druga osoba przez te same konto komunikowac przez SoftFon moze dochodzic do zerwania polaczenia. Podobnie moze sytuacja wygladac w odwrotna strone. Dlatego rozwiazaniem moze byc podpiecie SoftFonu pod te same konto na Voxalocie.


All times are GMT. The time now is 10:43 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.